web
statistics

Bli en mästare att nå fram med din presentation och ditt tal

 

                               
                                                              
 
                   
 

Funderar du att hålla en presentation eller ett viktigt tal? När vi gör presentationer för saker som vi brinner för så finns det knep att ta till för att lyckas. Det är en sak att ha bra idéer men en hel annan sak om du väcker intresse hos dom sol lyssnar. Det är inte många som klarar inte av att tala inför en okänd grupp människor. Å andra sidan finns andra som stimuleras av utmaningen att få igenom sina tankar idéer. Oavsett om det rör sig om en företagspresentation, en eller flera produkter eller tjänster så finns det tips och knep för att få åhörarna på din sida. Du kommer långt om du har en genomtänkt presentationsteknik i själva framförandet. Men först och främst så bör du förbereda ditt tal eller din presentation. Här kan du läsa 5 enkla men kraftfulla tip på hur du förbereder ett bra tal eller en bra presentation.  

 

1. Tänk på att sätta upp mål för presentationen.  

Förbered dig genom att göra klart för dig själv vad den ska leda till, vad ska du presentera och vad det är som du egentligen vill ha fram med presentationen. Skriv ned i punkter lättare att komma ihåg! Är det ditt team som du vill informera om kommande aktiviteter så kräver det en form av upplägg. Är det den viktiga kunden som slutligen ska bestämma sig för företagets produkt så krävs en annan. Är det nya medlemmar som du ska presentera affärsmöjligheten är ett tredje. Genom att tydliggöra det resultat som du vill nå fram med eller eftersträvar så får du lättare att hitta rätt disposition.

 

2. Var en mästare på ditt ämne.

Förberedelse, förberedelse och förberedelse  är de tre viktigaste faktorerna för ett lyckat framförande. Det är först när du kan ditt ämne utan och innan som du har möjlighet att slappna av i ditt framförande. Om du känner nervositet kan du då också med en större trygghet luta dig tillbaka mot din förberedelse. Det är också viktigt att öva och testa gärna din presentation i förväg, det är ett bra sätt att se att den faktiskt fungerar. Det bästa är att pröva den innan på kollegor, familjemedlemmar eller någon annan som är utanför din direkta målgrupp. Om de förstår och tar till sig ditt budskap så gör definitivt dina blivande åhörare det också.

 

3. Vem är din målgrupp, lär känna din målgrupp. 

Ligg ett steg förre och skaffa dig information om vilka som ska lyssna på din presentation och vilka intressen de har i det som du tänker säga. Det kommer underlätta för dig att kunna rikta din presentation till det som de verkligen vill veta, genom att ha kännedom om din målgrupp. Är dina lyssnare en grupp som vill i detaljer veta allt innan de bestämmer sig  eller en grupp som kan lära sig på vägen? Om så är fallet att de är olika så kanske du, om du har möjlighet, kan dela upp gruppen och göra två separata presentationer istället för en?

 

4. Var underhållande, va intressant.

  Jag vet att du kommer nu tänka att detta är inte ’stand up comedy' och att du kanske tycker att man ska vara seriös och punktlig, men så är det inte fallet tro mig. Jag vet också att det är lättare sagt än gjort. Tänk själv hur många gånger har dina tankar smugit iväg till något annat när du lyssnade på någon? Även om vi egentligen tycker att både ämnet och talaren är intressant så minns vi då efteråt väldigt lite utav det som har sagts. Ett stort informationsflöde i kombination med den mänskliga oförmågan att koncentrera oss på mer än en sak i taget kan vara en utav förklaringen varför vi gör som vi gör. Ett enkelt sätt att inte ha okoncentrerade lyssnare är att undvika att komma med alla lösningar själv. Ställ frågor, bjud in dina åhörare till diskussion och hör vad de tycker. Genom att skapa engagemang och aktivitet och att de ska vara delaktiga så har du större chans att fånga dina lyssnares uppmärksamhet och skingra deras sidotankar.

 

5. Gör en bra och vass inledning

 När vi träffar nya personer så avgör det oftast det första intrycket hur vi ställer oss till det som presenteras för oss. Därför är det viktigt att lägga krutet på att få till en riktigt bra och vass inledning. Den viktigaste verktygen som du har är just själva inledning av din presentation. Tanken är att den ska locka lyssnare till att vilja höra mer av det du har att presentera. Det bästa är att börja med en sammanfattning av det mest intressanta för att sedan rikta in sig på detaljer. Börja din presentation med de frågor som du känner till att din publik vill ha svar på. Eftersom du har gjort en bra hemläxa sen innan och förberett dig, nu vet du vad din publik vill lyssna på dvs. ha svar på. Med en sådan disposition så skapar du både ett igenkännande och ger dina åhörare något att se fram emot under hela presentationen. På så sätt bli en mästare på att nå fram med din presentation och ditt tal.

 

Gillar du inlägget dela gärna vidare med andra, kommentera, skriv frågor om du har.

 

Vill du ha andra inlägg skickade till dig skicka ditt mejl på m-workhome@hotmail.com så får du nya inlägg personligen skickade till ditt mejl.

 

PS: Vill du ha flera tips kan du titta på https://youtu.be/ujU96gu8YpU eller titta på mina andra videos på min YouTube kanal.

Marko Popovic

globalmwork

   m-workhome@hotmail.com  

   Em Markoni

   Marko Markoni

  MarkoniEm

 

web
statistics